Dr. Ramon Martí i Bonet, fundador.

El doctor Ramon Martí i Bonet va ser un prestigiós oftalmòleg especialista en retina i vitri que va dedicar la seva vida a treballar de manera incansable per la prevenció, el diagnòstic i el control de les malalties oculars. Va fundar a Barcelona el centre oftalmològic i quirúrgic Institut Català de Retina.

L’any 2008, fruit del seu ferm compromís social i solidari, va crear i presidir la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguera per tal d’oferir assistència oftalmològica a persones en situació de vulnerabilitat per millorar la salut visual i les seves perspectives de futur. Tant a nivell local, amb el projecte “Visió per a tothom a Catalunya”, com internacional, amb projectes al Txad, al Perú, a l’Índia, etc. on a més d’oferir servei d’oftalmologia, també es formen professionals locals i es doten els quiròfans i tot l’equipament necessari amb l’objectiu que algun dia puguin ser autònoms.

L’objectiu fonamental dels projectes de la Fundació és el de treballar pel dret a la salut, que constitueix un dels Objectius Fonamentals del Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per les Nacions Unides. Es vetlla per millorar la visió de les persones que més ho necessiten, de manera que es millorin també les seves oportunitats i perspectives de futur. En aquest sentit, des dels inicis de la Fundació, el Dr. Martí va impulsar acords amb nombroses entitats socials per tal de portar més lluny els objectius i valors de la Fundació.

El Dr. Martí ens va deixar l’any 2021. El recordarem sempre com una persona propera, alegre, apassionada, intel·ligent, de ferms principis, treballadora i compromesa. Era també una persona generosa, disposada sempre a ajudar als altres, que creia en un món millor, més igualitari i que va dedicar una important part de la seva vida a aconseguir-lo.

Trajectòria

La Fundació Ramon Martí i Bonet va iniciar la seva activitat en cooperació internacional l’any 2008, a Anantapur (Índia), en col·laboració amb la Fundación Vicente Ferrer. Inicialment es va aportar equips i material quirúrgic, muntant així una consulta i un quiròfan per millorar el servei d’ oftalmologia de l’Hospital de Bathalapalli.

Entre el 2009 i el 2017, professionals voluntaris van aconseguir que es poguessin dur a terme més de 3.000 cirurgies. Finalment, el 2017 es va assolir l’objectiu marcat: el servei d’oftalmologia funcionava de manera autònoma amb oftalmòlegs i personal local que havien estat formats per voluntaris de la Fundació Ramon Martí i Bonet.

Paral·lelament, el 2007 va néixer un segon projecte a l’Índia, Early Intervention, per a la detecció i atenció precoç de la ceguera infantil, de la mà de la psicòloga Mercè Leonhardt, voluntària de la Fundació Ramon Martí i Bonet i especialista en l’ atenció precoç de malalties, en nadons i infants fins als 3 anys.

Des del principi del projecte,  aquest programa ha aconseguit reduir la xifra de ceguera infantil un 32% en aquesta regió. Encara ara, un equip multidisciplinari de la Fundació es desplaça, un cop l’any, a Índia per continuar formant a professionals locals i nous formadors.

Arran de la crisi europea del 2008, s’observa que, a casa nostra, part de la població té dificultats econòmiques per poder gaudir d’una bona salut visual. És a partir del 2012 que el Dr. Ramon Martí i Bonet, creador de la Fundació que porta el seu nom, decideix
emprendre un projecte local, anomenat Visió per a Tothom a Catalunya. Aquest neix amb la voluntat d’oferir assistència òptica i oftalmològica a persones en situació de vulnerabilitat que afavoreixi la igualtat d’oportunitats. Any rere any, ha anat creixent el nombre de persones ateses i les ulleres proporcionades a una tarifa social per a persones en situació de risc d’exclusió que viuen a prop nostra.

El 2013 s’inicia un nou projecte de cooperació a Huamachuco (Perú), sempre comptant amb la contrapart local, en aquest cas, la Asociación Alegría y Esperanza para los niños. L’activitat a Huamachuco s’ha anat desenvolupant gràcies al treball conjunt dels professionals locals i dels cooperants, la formació del personal local i la donació d’equips. El 2023 es va arribar a l’objectiu d’autonomia, en aquest cas, integrant el servei d’ oftalmologia creat per la Fundació al servei nacional de salut pública.

Durant el setembre de 2013, s’inicia la primera expedició de la Fundació a Ucraïna en col·laboració amb l’Associació TANU (Terrassa Ajuda als Nens d’Ucraïna) i diverses institucions públiques locals de les regions de Kiev i Dnipropetrovske.

En el projecte de cooperació a Camoapa (Nicaragua), el 2014 es va aconseguir integrar el servei d’oftalmologia que havia dotat la Fundació dins l’hospital públic, creant així el segon servei d’ oftalmologia públic de tot Nicaragua. 

Després d’aquests anys, podem dir que els tres serveis d’oftalmologia a l’Índia, el Perú i Nicaragua funcionen de forma autònoma amb professionals locals, oferint un servei de qualitat a la seva població.

Actualment, el projecte de cooperació internacional més rellevant de la Fundació Ramon Martí i Bonet es troba al Txad.  

El projecte “Visió per a tothom al Txad, Dra. Viñas” va començar, l’any 2017, dotant d’ una consulta oftalmològica complerta i un taller d’òptica a l’Hospital Le Bon Samaritain. Alhora, es va iniciar la formació de dos infermers locals i el 2018 es va posar en marxa el quiròfan, amb l’únic facoemulsificador actiu de tot el país.

A dia d’avui, la consulta d’oftalmologia i el taller d’òptica són ja una realitat a l’Hospital Le Bon Samaritain, gestionats per professionals locals i recolzats per la FRMB, a través d’un sistema de telemedicina.

A finals del 2021, la Fundació Ramon Martí i Bonet signa un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona-Serveis Socials, per atendre a persones en situació de vulnerabilitat, de la ciutat de Barcelona, que necessiten atenció oftalmològica i òptica. Aquesta col·laboració ha permès fer créixer significativament el projecte de Visió per a Tothom a la ciutat, promovent el dret a una bona salut visual.

Durant l’any 2023, noves empreses i entitats privades inicien la seva col·laboració amb la Fundació Ramon Martí i Bonet, per a fer possible projectes com Visió per a tothom a les Escoles o  Infants amb visió, adults amb futur. Continuem treballant per ampliar la xarxa d’ empreses, tant del sector públic com privat, compromeses en el dret a una Visió per a Tothom.