Visió per a tothom. Txad

El Txad ocupa un dels últims llocs del món segons l’Índex de Desenvolupament Humà de les Nacions Unides. L’accés a la sanitat està molt limitat, l’atenció oftalmològica està pràcticament restringida a la capital, N’Djamena, i les condicions són molt precàries. Només hi ha tres òptiques en tot el país, amb preus molt elevats, a causa de la manca de fàbriques de vidres i muntures.

És important destacar que el nombre d’oftalmòlegs al Txad és de menys d’un per cada milió d’habitants, xifra que contrasta amb el centenar que tenim a Catalunya per al mateix nombre de persones. A més, l’assignatura d’oftalmologia i optometria no figura en els itineraris curriculars de les Universitats de Medicina o Infermeria, fet que afavoreix la perpetuació de deficiències visuals no ateses.

El projecte “Visió per a tothom al Txad, Dra. Viñas” va començar dotant d’ una consulta oftalmològica completa i un taller d’òptica a l’Hospital Le Bon Samaritain.

Alhora, es va iniciar la formació de dos infermers locals i el 2018 es va posar en marxa el quiròfan, amb l’únic facoemulsificador actiu de tot el país.

Actualment, la consulta d’oftalmologia i el taller d’òptica són ja una realitat a l’Hospital Le Bon Samaritain, gestionats per professionals locals i recolzats per la Fundació Ramon Martí i Bonet, a través d’un sistema de telemedicina.

La manca d’oftalmòlegs i en general de metges a tot el país, fa que l’activitat quirúrgica encara sigui realitzada únicament pels nostres oftalmòlegs voluntaris que es desplacen periòdicament a N’Djamena. En l’àmbit formatiu, des de l’inici d’aquest projecte, cooperants francòfons han realitzat diverses formacions a estudiants de medicina i infermeria. Recentment, el gener de 2024, la Fundació ha començat a impartir l’assignatura d’Oftalmologia a la Facultat de Medicina que es troba dins el mateix Hospital i s’està treballant en una llicència en optometria i infermeria oftalmològica.

Visites
+ 3.035
Intervencions quirúrgiques
+ 2.003