Visió per a tothom. Nicaragua

L’any 2012 es va iniciar un projecte de cooperació internacional en matèria d’oftalmologia a la població de Camoapa, a Nicaragua, en col·laboració amb l’associació “Sant Just Solidari” i la seva contrapart a terreny, la Asociación de Hermanamiento Municipal. L’objectiu d’aquest projecte és oferir atenció oftalmològica gratuïta a persones sense recursos i en risc d’exclusió a la població de Camoapa, una zona rural sense accés al servei d’oftalmologia. Els habitants d’aquesta regió que requereixen d’aquest servei han de desplaçar-se durant hores, a més de pagar un preu elevat pel servei.

Actualment, el projecte ja disposa d’un oftalmòleg local que visita i atén els veïns de Camoapa al nou Servei d’Oftalmologia i Telemedicina, inaugurat per una comissió de cooperants a l’Hospital de San Francisco de Asís de Camoapa. Un aspecte rellevant del projecte és la formació continuada i la consulta sanitària que reben els professionals de l’hospital per tal d’atendre de manera més exhaustiva a les persones que reben.

Paral·lelament, també s’està realitzant un projecte amb l’ONG Òptics pel Món”. El projecte consisteix en una òptica solidària que ofereix als pacients el tractament d’ulleres que precisin. Així, s’encarreguen de realitzar les mesures de les graduacions, de demanar els vidres i d’organitzar els enviaments perquè els habitants de Camoapa no hagin de desplaçar-se.

Un cop es recullin les dades de les diferents visites, es valorarà la possibilitat d’obrir un quiròfan oftalmològic al mateix hospital per tal d’oferir un servei complert i ampliar així també les possibilitats de les persones que pateixen ceguesa evitable i baixa visió.

A més, disposem d’un acord de col·laboració amb el Ministeri de Salut de Nicaragua, que dóna suport al projecte i a la seva coordinació.