< Tornar a notícies

La Fundació Ramon Martí i Bonet al VIII Congrés Internacional per a la prevenció de la ceguera en països en vies de desenvolupament

El passat 18 de novembre vam participar al VIII Congrés Internacional per a la prevenció de la ceguera en països en vies de desenvolupament, organitzat per Visión Mundi i amb el suport de la Fundació IberCaja. Hi van intervenir entitats de tota Espanya, amb 30 ponències de representants de diferents punts d’Àfrica i Europa.

Des de la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguera també hi vam participar, explicant la nostra experiència, els nostres projectes i les nostres idees per al futur en la prevenció de la ceguesa. Quatre persones treballadores i col·laboradores habituals de la Fundació van presentar-hi ponències.

 

El cas de la Fundació Ramon Martí i Bonet

Iván López al Congrés Internacional per a la prevenció de la ceguera
L’Iván López va explicar com es pot extrapolar el projecte “Visió per a Tothom a Catalunya” a altres països i contextos.

En primer lloc, l’Iván López, psicòleg de formació i tècnic corresponsable de projectes a la FRMB, va parlar del projecte “Visió per a Tothom a Catalunya” i de com es pot extrapolar. La ponència relatava com s’ha anat forjant el projecte local de la FRMB pel que fa a apropar la salut visual a tots els estrats de la societat, sense deixar de banda a ningú.

Es va posar sobre la taula la situació socioeconòmica actual del país, amb una incidència especial a les capes més desafavorides, amb prop de 10.000.000 de persones vivint a al llindar de la pobresa. Es va fer evident la situació de pobresa visual que pateixen moltes persones. Entenem per “pobresa visual” el coneixement de la necessitat d’utilitzar equipaments de correcció refractiva sumat a la manca de capacitat adquisitiva per poder-hi accedir.

Finalment, es va explicar el pla de la FRMB per intentar tancar aquesta bretxa i com l’hem executat a través d’aliances amb col·laboradors estratègics en els sectors públic i privat. Es va fer una menció especial a l’acord de prestació de serveis amb l’Ajuntament de Barcelona.

 

Telemedicina i oftalmologia social

En segon lloc, va intervenir la Rosa Maria Sust, oftalmòloga i Vicepresidenta de la FRMB. En la seva ponència va explicar la importància de trobar un factor diferenciador que atorgui més qualitat i robustesa a un projecte. A la FRMB, aquest factor és la telemedicina.

Rosa Sust a la seva ponència sobre telemedicina i oftalmologia social
La Dra. Rosa Sust va parlar del funcionament del circuit per diagnosticar a pacients, des dels serveis socials fins a la consulta oftalmològoica.

A partir de la derivació que realitzen les persones treballadores socials dels centres de serveis socials de Barcelona, comença un circuit. Aquest es vincula amb la programació d’una visita amb Optometria, en la qual es realitzaran una refracció i una retinografia. Si aquesta última proporciona algun resultat patològic o l’optometrista detecta algun dèficit que convingui ser revisat per un/a oftalmòleg/òloga, serà derivada a una visita mèdica. D’aquesta manera s’han descobert diverses patologies sensibles que han pogut ser reconduïdes als seus centres de referència, la qual cosa ha permès una actuació ràpida per part del sistema públic.

És essencial detectar casos latents desconeguts per no haver anat mai a una consulta oftalmològica, i així poder adaptar els equipaments refractius amb la seguretat que seran la solució més útil per a la persona usuària.

 

Oftalmologia, l’assignatura pendent

A continuació, Carlota Solanich, infermera i patrona de la FRMB, va oferir una conferència sobre l’“Assignatura d’Oftalmologia dins de Medicina i Infermeria, al Txad”. Va iniciar un relat sobre la situació oftalmològica al Txad, així com del seu sistema educatiu superior. El país compta amb només dues universitats de Medicina, i l’oftalmología no és curricular a cap d’elles.

Aprofitant que una de les universitats està ubicada a l’Hospital Le Bon Samaritain, amb el qual col·laborem, la FRMB idea un projecte a partir d’aquesta sinergia. S’estableix un acord amb la universitat per tal que l’oftalmologia sigui una assignatura més dins de l’itinerari curricular.

Carlota Solanich durant la seva intervenció al Congrés Internacional contra la ceguera
La Carlota Solanich va explicar el projecte per a impartir l’assignatura d’Oftalmologia a la Universitat de l’Hospital Le Bon Samaritain.

La FRMB, en col·laboració amb l’ICR i els seus metges francoparlants, seran els encarregats d’impartir l’assignatura. A més, es prepararà un màster d’Optometria i Infermeria Oftalmològica, amb l’ajuda d’associacions de cooperació per a l’Àfrica francòfona.

 

Atenció primerenca a diversos països

Finalment, va intervenir la Maria Mercè Leonhardt, psicòloga referent mundial en l’àmbit de l’atenció precoç, col·laboradora de la FRMB des de fa 3 lustres i autora de múltiples llibres sobre la matèria. La seva ponència duia per títol “Atención temprana en diversos países. Buscando primeras miradas”.

Va explicar com es va gestar el projecte d’atenció primerenca a Anantapur, a l’Índia, sota la batuta de la Fundació Vicente Ferrer, qui ràpidament es va unir en col·laboració amb la FRMB. Es tracta d’una zona especialment sensible, ja que hi ha un predomini significativament alt de les malalties congènites, entre les quals moltes que provoquen ceguesa. Les més comunes són la cataracta congènita, la cataracta durant el primer any de desenvolupament i la retinopatia del prematur.

La clau del projecte era formar a professionals i agents socials  per tal que fossin eficaços en la detecció i poguesin derivar als hospitals de referència per tractar les malalties que sorgissin. Si no fos possible tractar aquestes patologies, la formació de professionals té també l’objectiu d’estimular la visió residual del pacient o adaptar la seva mancança a les necessitats de la vida quotidiana.

Mercè Leonhardt presenta la seva comunicació al Congrés Internacional.
Mercè Leonhardt a la seva intervenció sobre atenció primerenca.

La participació de la Fundació Ramon Martí i Bonet en aquest congrés ha estat molt enriquidora. Poder compartir coneixements sobre la nostra feina i els nostres valors amb entitats similars beneficia a totes les persones i organitzacions col·laboradores i enforteix la lluita contra la ceguera en països en vies de desenvolupament.