La Fundació Ramon Martí i Bonet al VIII Congrés Internacional per a la prevenció de la ceguera en països en vies de desenvolupament
El passat 18 de novembre vam participar al VIII Congrés Internacional per a la prevenció de la ceguera en països en vies de desenvolupament, organitzat per Visión Mundi i amb el suport de la Fundació IberCaja. Hi van intervenir entitats de tota Espanya, amb 30 ponències de representants de diferents punts d’Àfrica i Europa.
Des de la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguera també hi vam participar, explicant la nostra experiència, els nostres projectes i les nostres idees per al futur en la prevenció de la ceguesa. Quatre persones treballadores i col·laboradores habituals de la Fundació van presentar-hi ponències.
El cas de la Fundació Ramon Martí i Bonet
En primer lloc, l’Iván López, psicòleg de formació i tècnic corresponsable de projectes a la FRMB, va parlar del projecte “Visió per a Tothom a Catalunya” i de com es pot extrapolar. La ponència relatava com s’ha anat forjant el projecte local de la FRMB pel que fa a apropar la salut visual a tots els estrats de la societat, sense deixar de banda a ningú.
Es va posar sobre la taula la situació socioeconòmica actual del país, amb una incidència especial a les capes més desafavorides, amb prop de 10.000.000 de persones vivint a al llindar de la pobresa. Es va fer evident la situació de pobresa visual que pateixen moltes persones. Entenem per “pobresa visual” el coneixement de la necessitat d’utilitzar equipaments de correcció refractiva sumat a la manca de capacitat adquisitiva per poder-hi accedir.
Finalment, es va explicar el pla de la FRMB per intentar tancar aquesta bretxa i com l’hem executat a través d’aliances amb col·laboradors estratègics en els sectors públic i privat. Es va fer una menció especial a l’acord de prestació de serveis amb l’Ajuntament de Barcelona.
Telemedicina i oftalmologia social
En segon lloc, va intervenir la Rosa Maria Sust, oftalmòloga i Vicepresidenta de la FRMB. En la seva ponència va explicar la importància de trobar un factor diferenciador que atorgui més qualitat i robustesa a un projecte. A la FRMB, aquest factor és la telemedicina.
És essencial detectar casos latents desconeguts per no haver anat mai a una consulta oftalmològica, i així poder adaptar els equipaments refractius amb la seguretat que seran la solució més útil per a la persona usuària.
Oftalmologia, l’assignatura pendent
A continuació, Carlota Solanich, infermera i patrona de la FRMB, va oferir una conferència sobre l’“Assignatura d’Oftalmologia dins de Medicina i Infermeria, al Txad”. Va iniciar un relat sobre la situació oftalmològica al Txad, així com del seu sistema educatiu superior. El país compta amb només dues universitats de Medicina, i l’oftalmología no és curricular a cap d’elles.
Aprofitant que una de les universitats està ubicada a l’Hospital Le Bon Samaritain, amb el qual col·laborem, la FRMB idea un projecte a partir d’aquesta sinergia. S’estableix un acord amb la universitat per tal que l’oftalmologia sigui una assignatura més dins de l’itinerari curricular.
La FRMB, en col·laboració amb l’ICR i els seus metges francoparlants, seran els encarregats d’impartir l’assignatura. A més, es prepararà un màster d’Optometria i Infermeria Oftalmològica, amb l’ajuda d’associacions de cooperació per a l’Àfrica francòfona.
Atenció primerenca a diversos països
Finalment, va intervenir la Maria Mercè Leonhardt, psicòloga referent mundial en l’àmbit de l’atenció precoç, col·laboradora de la FRMB des de fa 3 lustres i autora de múltiples llibres sobre la matèria. La seva ponència duia per títol “Atención temprana en diversos países. Buscando primeras miradas”.
Va explicar com es va gestar el projecte d’atenció primerenca a Anantapur, a l’Índia, sota la batuta de la Fundació Vicente Ferrer, qui ràpidament es va unir en col·laboració amb la FRMB. Es tracta d’una zona especialment sensible, ja que hi ha un predomini significativament alt de les malalties congènites, entre les quals moltes que provoquen ceguesa. Les més comunes són la cataracta congènita, la cataracta durant el primer any de desenvolupament i la retinopatia del prematur.
La clau del projecte era formar a professionals i agents socials per tal que fossin eficaços en la detecció i poguesin derivar als hospitals de referència per tractar les malalties que sorgissin. Si no fos possible tractar aquestes patologies, la formació de professionals té també l’objectiu d’estimular la visió residual del pacient o adaptar la seva mancança a les necessitats de la vida quotidiana.
La participació de la Fundació Ramon Martí i Bonet en aquest congrés ha estat molt enriquidora. Poder compartir coneixements sobre la nostra feina i els nostres valors amb entitats similars beneficia a totes les persones i organitzacions col·laboradores i enforteix la lluita contra la ceguera en països en vies de desenvolupament.