< Tornar a notícies

Entrevista a la Dra. Mercè Martí, nova presidenta de la Fundació Ramon Martí i Bonet

La Dra. Mercè Martí és llicenciada en Medicina i Cirurgia i especialista en Oftalmologia. Actualment és cap de la Unitat de Cirurgia Refractiva i directora mèdica de la delegació de l’Institut Català de Retina de Terrassa. Acaba de ser nombrada presidenta de la Fundació Ramon Martí i Bonet, entitat amb la que col·labora des dels seus inicis, tant en les nombroses activitats solidàries que s’organitzen, com inclús participant en programes de cooperació internacional en matèria d’atenció oftalmològica.

Bon dia doctora, abans que res, felicitats per aquest nou càrrec. Què suposa per a vostè ser la nova presidenta de la Fundació Ramon Martí i Bonet?

Moltes gràcies. Per mi és un honor presidir una fundació que treballa diàriament amb aquesta il·lusió per ajudar les persones sense recursos a accedir a un servei oftalmològic de qualitat. Admiro profundament la feina que ha fet al llarg d’aquests anys el Dr. Martí i Bonet i espero estar a l’alçada d’aquest nou càrrec.

Havia col·laborat prèviament amb la Fundació? De quina forma?

Sí, fa molts anys que soc patrona de la Fundació i que hi col·laboro activament, tant com a oftalmòloga oferint servei oftalmològic a les persones usuàries com participant en les nombroses activitats solidàries que es duen a terme.

A quines persones estan destinats els serveis de la Fundació?

Els serveis de la Fundació estan destinats a persones amb dèficit visual o altres discapacitats visuals, que es troben en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió i que no tenen accés a un tractament per manca de recursos econòmics.

Les persones usuàries del nostre projecte “Visió per a tothom” són infants i joves que procedeixen de centres de serveis socials de l’ajuntament de Barcelona, en el marc del conveni de cooperació establert aquest mateix any per entitats socials emblemàtiques de la ciutat amb les que hem signat un acord de col·laboració. És el cas del Casal dels Infants del Raval, el programa CaixaProinfància, la Fundació Pare Manel, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació de Sor Lucía Caram (Fundació Rosa Oriol) o el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.

A més, des de l’últim trimestre de l’any hem fet un pas més enllà, donant també servei a persones vulnerables dels ajuntaments de Badalona i Santa Coloma de Gramenet, cosa que suposa ampliar una mica més el nostre abast a l’àrea metropolitana de Barcelona.

De quina forma ajuda la Fundació a les persones vulnerables?

Des de la Fundació Ramon Martí i Bonet realitzem rastrejos visuals per detectar possibles casos de baixa visió, sobretot en infants. Això ho fem regularment, per exemple, al Casal dels Infants del Raval. També col·laborem amb diferents entitats i amb els serveis socials, que deriven a la Fundació els casos de dèficit visual que detecten.

Un cop a la Fundació, es realitza una revisió i es dona un diagnòstic per part d’un òptic i un oftalmòleg i s’inicia el tractament segons les necessitats de cada persona usuària (ulleres o altres tipus de tractaments). Des de la Fundació també adaptem i entreguem les ulleres als pacients.

Igualment, des de fa un temps oferim també formació al personal de les entitats col·laboradores per a que puguin realitzar pel seu compte uns tests bàsics de detecció de baixa visió a les persones usuàries dels seus serveis. D’aquesta manera poden fer una primera selecció dels casos amb dèficit visual i derivar-los més aviat a la Fundació.

Quines conseqüències pot tenir la manca de correcció visual, especialment en els infants?

En el cas dels infants, les dificultats visuals no tractades poden arribar a tenir conseqüències molt negatives. Hem vist molts casos d’infants amb dificultats per llegir o per seguir les explicacions dels mestres simplement perquè no poden verbalitzar que no hi veuen bé. El fet de no detectar la necessitat de dur ulleres pot ocasionar casos de fracàs escolar evitable, que derivin en la dificultat o la impossibilitat d’accedir a estudis superiors o a una formació laboral que s’ajusti a les capacitats reals de l’infant o jove. En el cas de les persones adultes, la manca d’una correcció visual adequada pot tancar moltes portes, sobretot a nivell professional. En aquests casos, rebre una atenció oftalmològica adequada pot ser el primer pas per accedir o retornar al món laboral.

Quins projectes té en marxa la Fundació actualment?

Actualment el nostre projecte “Visió per a tothom” continua sent el centre dels nostres esforços. L’objectiu del projecte és millorar la qualitat de vida i les perspectives de futur de les persones beneficiàries. Pensem que “amb molt poc, podem fer molt” i lluitem cada dia perquè a la nostra ciutat no hi hagi cap persona en situació vulnerable que no pugui tenir accés a una vida complerta a conseqüència d’un problema visual.

A través d’aquest programa treballem sobretot amb entitats socials de la ciutat, com el Casal dels Infants del Raval, on realitzem habitualment rastrejos visuals a infants de 0 a 3 anys. També fem rastrejos a escoles i a entitats com la Fundació Adsis, i juntament amb el programa CaixaProinfancia. A més, com comentava, col·laborem també amb els serveis socials de la ciutat de Badalona i de Santa Coloma de Gramenet.

Vostè havia participat en alguna expedició internacional. En què consisteixen i de quina manera ajuden a les persones? Esperen poder-ne tornar a realitzar?

Sí, fa uns anys vaig participar en alguna de les expedicions internacionals que s’organitzen des de la Fundació i va ser una experiència que no oblidaré mai. Es tracta de programes de cooperació internacional en matèria d’oftalmologia que tenen com a missió detectar, tractar i/o operar tots els casos de ceguesa evitable que es detecten. Paral·lelament, els cooperants, que som experts en diferents disciplines de l’oftalmologia, duem a terme accions formatives als professionals locals, amb l’objectiu de desenvolupar un projecte sostenible en el temps. A més, la Fundació envia l’equipament i el material fungible necessari perquè la transmissió de coneixements es faci en les millors condicions possibles.

Abans de la pandèmia per Covid havíem arribat a fer dues o tres expedicions a l’any. Durant la pandèmia, malauradament, hem hagut d’aturar-les temporalment i esperem poder tornar a reprendre-les tan aviat com sigui segur viatjar.

Com ha afectat la pandèmia de Covid-19 a les persones més vulnerables? Ho han notat a la Fundació?

La pandèmia de Covid-19 ha afectat greument a moltes persones, especialment a famílies que a principis de 2020 van veure com les restriccions derivades del confinament els deixaven sense feina i, en molts casos, sense cap ajuda econòmica. Això ha fet que moltes d’aquestes persones s’hagin vist obligades a recórrer a les entitats socials de la ciutat, en alguns casos per primera vegada. Des de la Fundació Ramon Martí i Bonet ho hem notat especialment i de fet, en el que portem d’any ja hem doblat el nombre de persones usuàries dels nostres serveis.

De quina manera pot col·laborar la ciutadania amb la Fundació i amb les persones usuàries?

Hi ha moltes maneres de col·laborar amb la Fundació Ramon Martí i Bonet. Les persones poden col·laborar fent-se sòcies de la fundació o fent una aportació puntual. També poden participar en alguna de les nombroses activitats solidàries que organitzem al llarg de l’any o inclús entrar a formar part de la Fundació com a voluntàries.

Com encara el futur la Fundació?

Des de la Fundació encarem el futur amb il·lusió i optimisme. L’últim any ha estat molt complicat per tothom i ara que sembla que a poc a poc les coses poden anar tornant al seu lloc esperem reprendre nous projectes i continuar amb la nostra tasca d’ajudar i garantir l’accés a una assistència oftalmològica gratuïta i de qualitat a qui més ho necessita