< Tornar a notícies

El conveni entre la Fundació i l’Ajuntament ha permès triplicar el nombre de persones ateses el darrer any a Barcelona

A la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguesa treballem en projectes molt diversos, d’àmbits nacional i internacional. Amb el projecte Visió per a tothom a Catalunya, col·laborem amb entitats locals per tal de garantir una atenció oftalmològica a persones en situació de vulnerabilitat d’aquest país. La cooperació amb aquestes organitzacions impulsa la nostra tasca i ens ajuda a arribar a més persones.

L’últim conveni que s’ha signat ha estat amb l’Ajuntament de Barcelona, amb qui fa anys que es treballa per garantir un futur amb visió per a tothom. Gràcies al darrer acord hem aconseguit triplicar en només un any el nombre de persones que reben acompanyament professional i ajudes tècniques per a una bona salut ocular.

 

L’anterior acord amb l’Ajuntament de Barcelona

Entre els mesos de juliol de 2021 i 2022 el conveni que manté la Fundació amb l’Ajuntament ha permès realitzar 1.292 visites i 907 tractaments (principalment correccions visuals amb ulleres), enfront de les 415 visites i els 356 tractaments que es van oferir l’any 2020.

Del total de persones ateses durant el darrer període, el 55% han estat dones. Per edats,  un 54% tenien entre 35 i els 65 anys, un 8% menys de 16 anys i un 20% era major de 65 anys. La majoria dels tractaments prescrits han estat ulleres monofocals (458), tot i que també s’han lliurat ulleres d’alta graduació (203), ulleres progressives (161) i en menor mesura lentilles rígides o toves.

Un pacient es realitza una prova visual a la Fundació

Les visites oftalmològiques que ofereix la Fundació també s’han triplicat durant l’últim any.

 

Un sistema eficient: la tarifa social

Per tal d’assolir aquestes xifres, s’ha començat a treballar amb un nou sistema de tarifa social, que es seguirà emprant en el nou conveni.

Amb aquest mètode, els Centres de Serveis Socials valoren la capacitat de pagament de cada individu o família i pacten amb ells el percentatge que han de cobrir del total del cost del tractament. Això permet que aquestes persones arribin a pagar preus molt ajustats per les ulleres. En un 25% dels casos, els beneficiaris les obtenen sense cost per a ells.

 

La previsió pel nou conveni

El nou acord, que no té cap cost associat més enllà de cada tractament particular, s’ha signat recentment, tot i que a la pràctica els canvis per endreçar el circuit de derivacions i els copagaments ja fa un any que s’apliquen. D’aquesta manera no només s’ha triplicat el nombre d’atencions, sinó que també es garanteix la continuïtat de la tasca que fem a la Fundació Ramon Martí i Bonet.

El conveni no estableix un topall en el nombre de derivacions per part dels serveis socials, tot i que tenint en compte les xifres dels últims sis mesos, el consistori calcula que cada any se’n faran unes 1.300; les visites augmentaran fins prop de 1.600 anuals i s’entregaran unes 1.000 ulleres i lentilles en el mateix període de temps.

 

Acords com aquest permeten fer seguir creixent el projecte Visió per a tothom. És per això que mostrem el nostre agraïment cap a totes les entitats socials locals que col·laboren amb la Fundació, així com als nostres socis, voluntaris i empreses col·laboradores. Gràcies a tots ells podem arribar a atendre més persones, derivar més casos que ho requereixin i oferir més tractaments de correcció visual amb ulleres i lentilles quan sigui necessari.