Èxit d’assistència al curs de prematuritat organitzat per la Fundació al Perú
Els dies 15, 16 i 17 de juliol, representants de la Fundació Ramon Martí Bonet van impartir un curs sobre prematuritat a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de San Agustín de Arequipa, al Perú. Segons les dades recollides per aquesta institució, hi van assistir un total de 135 professionals d’arreu del país, entre els quals hi havia oftalmòlegs i altres especialistes del sector sanitari.
El curs es va inaugurar amb una cerimònia d’obertura que va incloure els discursos tant del Degà de la Universitat com de la Mercè Leonhardt i la germana Carmen Rosa Rojas, en nom de la Fundació Ramon Martí Bonet. A continuació, i al llarg dels tres dies que va durar la formació, es van fer presentacions molt completes sobre diferents aspectes que cal tenir en compte a nivell mèdic pel que fa a nadons prematurs.
La psicòloga Rosa Coca va iniciar les intervencions i va tractar, al llarg de tot el curs, temes com el desenvolupament psíquic de l’infant prematur, intervencions psicoterapèutiques en la prematuritat i les conseqüències dels naixements abans de temps.
D’altra banda, la Mercè Leonhardt, també psicòloga, va fer una sèrie de ponències sobre prevenció i detecció de possibles riscos en l’infant prematur, incloent un segment de riscos de pèrdues de visió. La Mercè, que ja compta amb molts anys d’experiència com a voluntària a la Fundació, també va parlar de patologies que pateixen els infants prematurs i que tenen conseqüències en la visió. Durant les seves intervencions va explicar com identificar pèrdues visuals i com tractar-les , tant a nivell ocular com cerebral.
Finalment, Mª Engracia Cazorla, fisioterapeuta, va aportar l’enfocament de cures del curs. Les seves ponències van girar al voltant de la criança amb infants prematurs i les cures bàsiques que ajuden a madurar a aquestes criatures. També va fer una detallada classificació de la paràlisi cerebral infantil.
Addicionalment, entre ponències, el 16 de juliol es van fer visites a diversos infants afectats provinents de diferents zones del Perú. Tant aquestes visites com la realització del curs s’emmarquen dins de l’activitat habitual de la Fundació a països com el Perú (els rastreigs visuals, l’atenció oftalmològica a persones en situació de vulnerabilitat i la formació de professionals locals).